Bratislava 26.10.2007

Keltit rakensivat Bratislavan alueelle linnoitettuja asutuskeskuksia jo ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua. Ajanlaskun alusta aina 300-luvulle alue oli Rooman imperiumin hallussa, slaavilaiset heimot saapuivat alueelle 400- ja 500-luvuilla.

Ensimmäinen kirjoitettu maininta Bratislavasta (nimellä Brezalauspurc) on vuodelta 907. 900- ja 1000-lukujen aikana Bratislavan linnasta muodostui Unkarin tärkeä rajalinnoitus ja provinssinsa hallinnon pääkaupunki

1536 Bratislavasta tuli Unkarin pääkaupunki, tärkeimpien virastojen sijaintipaikka ja kuninkaiden kruunajaiskaupunki. 1700-luvulla Bratislava kukoisti ja siitä muodostui suurin ja tärkein kaupunki nykyisten Unkarin ja Slovakian alueilla. 1775 kuningatar Maria-Theresa määräsi kaupungin puolustusmuurin revittäväksi maahan.

Kaupungin merkitys alkoi pienentyä 1700-luvun lopulla, kun kruununjalokivet siirrettiin Wieniin ja monet tärkeät virastot Budaan (Budapestin läntinen puoli). 1700-luvun johdattamana Bratislavasta muodostui Slovakian kansallisliikkeen keskus.

Ensimmäisen maailmansodan ja Itävalta-Unkarin hajoamisen seurauksena Slovakiasta tuli osa perustettua Tsekkoslovakiaa.

1993 Bratislavasta tuli itsenäisen Slovakian pääkaupunki.

Lähde: http://visit.bratislava.sk

Bratislavan linna

 

Näköala Bratislavan linnalta kaupunkiin

 

Keskiaikaisen puolustusmuurin säilynyt osa

 

Entisen vallihaudan uomaa vanhan kaupungin portin vieressä

 

Säilynyt portti vanhaan kaupunkiin

 

Portti vanhan kaupungin puolelta

 

Bratislavan vanhaa kaupunkia